Bio index

%

Hitte Index

De hitte-index (HI) is een index die de luchttemperatuur en de relatieve vochtigheid, in schaduwrijke gebieden, combineert als een poging om de door mensen waargenomen equivalente temperatuur te bepalen, zoals hoe warm het zou voelen als de vochtigheid een andere waarde in de schaduw zou zijn. De hitte-index werd in 1978 door George Winterling ontwikkeld als de "humiture" en werd een jaar later door de National Weather Service van de VS geadopteerd. Het is afgeleid van het werk van Robert G. Steadman. Net als de gevoelstemperatuur-index, bevat de hitte-index aannames over de menselijke lichaamsmassa en lengte, kleding, hoeveelheid fysieke activiteit, dikte van het bloed, blootstelling aan zonlicht en ultraviolette straling, en de windsnelheid. Significante afwijkingen hiervan zullen resulteren in warmte-indexwaarden die de waargenomen temperatuur niet nauwkeurig weergeven.

De warmte-index is zo gedefinieerd dat deze gelijk is aan de werkelijke luchttemperatuur wanneer de partile druk van waterdamp gelijk is aan een basislijnwaarde van 1,6 kilopascal [kPa] (0,23 psi). Bij een standaard atmosferische druk (101,325 kPa) komt deze basislijn overeen met een dauwpunt van 14 °C (57 °F) en een mengverhouding van 0,01 (10 g waterdamp per kilogram droge lucht). Dit komt overeen met een luchttemperatuur van 25 °C (77 °F) en een relatieve vochtigheid van 50% in de zeespiegel psychrometrische grafiek.

27-32°C 80-91°F Let op: vermoeidheid is mogelijk bij langdurige blootstelling en activiteit. Voortdurende activiteit kan leiden tot hittekrampen.
32-41°C 90-105°F Voorzichtigheid is geboden: hittekrampen en hitte-uitputting zijn mogelijk. Voortdurende activiteit kan leiden tot een hitteberoerte.
41-54°C 105-130°F Gevaar: hittekrampen en hitte-uitputting zijn waarschijnlijk, hitteslag is waarschijnlijk bij voortgezette activiteit.
Boven 54°C Boven 130°F Extreem gevaar: hitteberoerte is dreigend

Summer Simmer Index

Summer Simmer Index biedt een bewezen indicator voor zorgen over hittestress en ongemak met behulp van zinvolle equivalente temperatuurwaarden voor de algemene acceptatie en bewustwording van het publiek. Gebaseerd op gezonde, wetenschappelijke principes, wordt het bevestigd door onafhankelijke fysiologische modellen en ondersteund door honderden tests op menselijke individuele proefpersonen. Het is afgeleid van studies van de American Society of Heating and Refrigeration Engineers (ASHRAE) en wordt bevestigd door tests en analyses die zijn uitgevoerd aan de Kansas State University. In tegenstelling tot de index die is afgeleid van deze studies, voldoet het echter aan alle subjectieve en objectieve eisen, terwijl het betrekking heeft op een droge omgeving. Als zodanig is de nieuwe SSI de enige temperatuur-vochtigheidsindex die gebruik maakt van de resultaten van bewezen fysiologische modellen en menselijke testen en kan worden gerelateerd aan een droge omgeving voor acceptatie door het grote publiek. Op die manier biedt de index, net als de gevoelstemperatuurfactor die tijdens de winter wordt gebruikt, een zinvol en realistisch temperatuurequivalent dat niet alleen kan worden gebruikt om aan te geven hoe warm het voelt, maar ook als een duidelijk herkenbare waarschuwing voor personen die aan de fysiologische gevaren van blootstelling aan hitte zijn blootgesteld.

Zone 0
< 70
Koel Koele omstandigheden
Zone 1
70 <= SSI < 77
Enigszins koel De meeste mensen voelen zich vrij comfortabel, ook al is het iets koeler
Zone 2
77 <= SSI < 83
Comfortabel Zeer comfortabel voor de meeste mensen
Zone 3
83 <= SSI < 91
Lichtelijk warm De meeste mensen voelen zich comfortabel, maar lichtelijk warm
Zone 4
91 <= SSI < 100
Warm Verhoogd ongemak
Zone 5
100 <= SSI < 112
Zeer warm Risico op zonnesteek en hitte-uitputting, aanzienlijk ongemak
Zone 6
112 <= SSI < 125
Extreem warm Ernstig ongemak, gevaar voor hitteberoerte, hitte-uitputting en uitdroging
Zone 7
125 <= SSI < 150
Gevaarlijk warm Extreem gevaar voor hitteberoerte en uitdroging
Zone 8
> 150
Levens bedreigend Dreigend gevaar voor instorting van de bloedsomloop na langdurige blootstelling

Scharlau Winter Index

Geldig voor: temperaturen -5 tot +6C (23 tot 43F) en vochtigheid >= 40%.

De Scharlau Winter Index is experimenteel vastgesteld door K.Scharlau om de blootstelling aan kou te beoordelen en de intensiteit van de menselijke overkoelststress te meten. De index is alleen geldig als de temperatuur tussen -5 en +6°C (23 tot 43°F) ligt en de luchtvochtigheid boven of gelijk is aan 40%. Het weerspiegelt het gevoel van ongemak als gevolg van stralingswarmte en verdampingswarmteverlies van de blootgestelde huid.

SWI >= 0 Comfortabel
-1 < SWI < 0 Enigszins oncomfortabel
-3 < SWI <= -1 Matig oncomfortabel
SWI <= -3 Uiterst oncomfortabel

Scharlau Summer Index

Geldig voor: temperaturen 17 tot 39°C (63 tot 102°F) en vochtigheid >= 30%.

De Scharlau Summer Index geeft de mate van thermisch comfort of ongemak in de zomer en bij hogere temperaturen aan. Hij wordt alleen gedefinieerd in het temperatuurbereik tussen 17 en 39°C (63 tot 102°F) en de relatieve luchtvochtigheid boven 30% (bij afwezigheid van wind).

SWI >= 0 Comfortabel
-1 < SWI < 0 Enigszins oncomfortabel
-3 < SWI <= -1 Matig oncomfortabel
SWI <= -3 Uiterst oncomfortabel

Humidex

De humidex (vochtigheidsindex) is een indexnummer dat door de Canadese meteorologen wordt gebruikt om te beschrijven hoe warm het weer voor een gemiddeld persoon aanvoelt als gevolg van het gecombineerde effect van hitte en vochtigheid. Het is een dimensieloos getal berekend vanaf het dauwpunt.

De formule die gebruikt is om het te berekenen is ontwikkeld door J.M. Masterton en F.A. Richardson van Canada Atmospheric Environment Service in 1979. In tegenstelling tot de hitte-index die in de Verenigde Staten wordt gebruikt, is het afgeleid van het dauwpunt, in plaats van de relatieve vochtigheid.

Humidex boven 40 wordt als zeer hoog beschouwd en onder dergelijke omstandigheden moeten alle onnodige blootstelling en buitenactiviteiten worden beperkt. Als de meting in het midden van de 30 is, moeten bepaalde soorten buitenactiviteiten worden verminderd of aangepast, afhankelijk van de leeftijd en de gezondheid van het individu, de fysieke vorm, het type kleding, enz.

HX < 29 Comfortabel
30 <= HX < 34 Merkbaar ongemak
35 <= HX < 39 Duidelijk ongemak
40 <= HX < 45 Groot ongemak, vermijd inspanning
45 <= HX < 54 Gevaarlijk ongemak
HX > 54 Hitteberoerte mogelijk

Relative Strain Index

Geldig voor: temperaturen 26 tot 35°C (79 to 95°F)

De relatieve spanningsindex (RSI) is ontwikkeld door Lee en Henschel. Het is ook een maat voor het ongemak als gevolg van het gecombineerde effect van temperatuur en vochtigheid. Het gaat uit van een persoon die gekleed is in een licht zakelijk pak en in een zeer lichte luchtbeweging in een gematigd tempo loopt. Het is van toepassing op de beoordeling van de hittestress van handarbeiders onder beschutting bij verschillende stofwisselingssnelheden.

RSI < 0.15 Comfortabel
0.15 < RSI <= 0.25 Licht oncomfortabel
0.25 < RSI <= 0.35 Oncomfortabel
0.35 <= RSI < 0.45 Zeer oncomfortabel
RSI < 0.45 Extreem oncomfortabel

Thom's Discomfort Index (TDI)

De Discomfort Index (TDI) van Thom\ geeft het niveau van het ongemak aan als gevolg van de hoge temperatuur en het gecombineerde effect met de relatieve luchtvochtigheid. Het is ontwikkeld door E.C.Thom, een onderzoeker van het Amerikaanse weerbureau.

TDI < 21 Geen ongemak
21 < TDI <= 24 Minder dan de helft van de bevolking voelt zich ongemakkelijk
24 < TDI <= 27 Meer dan de helft van de bevolking voelt zich ongemakkelijk
27 < TDI <= 29 De meeste mensen voelen zich ongemakkelijk en voelen een verslechtering van de psychofysische toestand.
29 < TDI <= 32 Iedereen voelt zich behoorlijk ongemakkelijk
32 < TDI Gevaarlijke, zeer sterke ongemakken die hitteberoertes kunnen veroorzaken


Taal



Pictogrammen


Temperatuur

Vochtigheid

Luchtdruk

Windkracht

Windvlaag

Neerslag

Zonnestraling

Sneeuw

Gevoelstemperatuur

Dauwpunt

UV

Zichtbaarheid

Wolkenbasis

Evapotranspiratie

Indoor temperature

Indoor humidity


Zon op

Zon onder

Maan op

Maan onder

Time

Menu

Vanaf

Tot

Volledig scherm

Exporteer als afbeelding

Settings

Homepage

Webcam

Table

Grafiek

Kaart

Stabiel

Stijgend

Dalend

Waarschuwing

Breedtegraad

Lengtegraad

Historie

Zonsverduistering

Maansverduisteringen

GPS

Elevation

Dag

Maand

Jaar

Hoge temperatuur

Lage temperatuur

Dag

Nacht

Lente

Zomer

Herfst

Winter